Navigace

Obsah

« Zpět na Strom životních situací

Jednorázová peněžní částka (podle zákona č. 108/2009 Sb.) nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu

1. Identifikační kód

 

2. Kód

 

3. Pojmenování (název) životní situace

Jednorázová peněžní částka (podle zákona č. 108/2009 Sb.) nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu

4. Základní informace k životní situaci

Jednorázová peněžní částka náleží osobám, jimž nevznikl nárok na:

  • příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem v oblasti sociální, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "nařízení vlády č. 622/2004 Sb."),

  • příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon č. 357/2005 Sb."),

  • zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.,

jen proto, že nepobírají důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění, jehož výplatou je nárok na tyto dávky podmíněn.

Ostatní podmínky nároku jsou stejné jako u osob, jimž dávka, která má být jednorázovou peněžní částkou nahrazena, náleží, protože důchod (stanovený druh důchodu) pobírají.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o jednorázovou peněžní částku může podat:

  • oprávněná osoba (viz bod 04),

  • osoba jednající za oprávněnou osobu na základě plné moci (zmocněnec),

  • opatrovník oprávněné osoby (jejíž svéprávnost byla omezena v takovém rozsahu, že není schopna v této věci samostatně právně jednat).

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Okruh oprávněných osob a ostatní podmínky nároku stanoví právní předpis týkající se příplatku nebo zvláštního příspěvku, který má být jednorázovou peněžní částkou nahrazen.

Jednorázová peněžní částka náleží ve výši 72násobku měsíční částky příplatku nebo zvláštního příspěvku, na kterou by oprávněná osoba měla nárok, kdyby důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění pobírala, resp. ve výši 72násobku rozdílu mezi částkou představující výši příplatku či zvláštního příspěvku, který by oprávněné osobě náležel, pokud by důchod (stanovený druh důchodu) pobírala, a částkou, která je této osobě na příplatku náležejícím podle téhož právního předpisu nebo na zvláštním příspěvku vyplácena. Je-li výše vypláceného příplatku či zvláštního příspěvku stejná nebo vyšší než výše příplatku či zvláštního příspěvku, na který nevznikl nárok z důvodu nepobírání důchodu (stanoveného druhu důchodu), jednorázová peněžní částka nenáleží.

Nárok na pobíraný příplatek či zvláštní příspěvek k důchodu není výplatou jednorázové peněžní částky ve výši "rozdílu" nijak dotčen.

Základem pro stanovení výše jednorázové peněžní částky je výše příplatku nebo zvláštního příspěvku, který by oprávněné osobě náležel, kdyby důchod (stanovený druh důchodu) pobírala, ke dni, k němuž na ni oprávněné osobě vznikl nárok.

Nárok na jednorázovou peněžní částku vzniká ke dni splnění podmínek pro její poskytnutí, nejdříve však dnem 1.7.2009.

S výjimkou osob, které žádají o jednorázovou peněžní částku nahrazující příplatek nebo zvláštní příspěvek náležející k vdovskému či vdoveckému důchodu, je nárok na jednorázovou peněžní částku podmíněn dosažením věku 65 let.

Přiznáním jednorázové peněžní částky zaniká nárok na příplatek nebo zvláštní příspěvek, na který by v budoucnu vznikl nárok ze stejného důvodu.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Řízení lze zahájit pouze na podkladě písemné žádosti podané některou z osob uvedených v bodě 05.

8. Na které instituci životní situaci řešit

O nároku na jednorázovou peněžní částku rozhoduje vždy Česká správa sociálního zabezpečení, a to i v případech, kdy je žadateli příplatek či zvláštní příspěvek vyplácen z jiného právního titulu a žadatel požaduje jednorázovou peněžní částku ve výši "rozdílu" (viz bod 06).

Podání žádosti není časově omezeno.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

 

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Při uplatnění žádosti a pro prokázání českého státního občanství je nutné mít k dispozici některý z těchto dokladů:

  • platný občanský průkaz,

  • platný cestovní pas České republiky,

  • ověřený doklad (osvědčení) o státním občanství České republiky.

S ohledem na to, že jde o dávku podmíněnou nepobíráním důchodu, je pravděpodobné, že v řadě případů Česká správa sociálního zabezpečení nebude mít ve svých evidencích podklady rozhodné pro posouzení nároku; žadatel tedy může být vyzván k jejich předložení.

Uplatňuje-li nárok za oprávněnou osobu její zmocněnec, musí předložit též písemnou plnou moc.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Tiskopis "Žádost o jednorázovou peněžní částku nahrazující příplatky a zvláštní příspěvek k důchodu (JPČ)" je k dispozici na všech okresních správách sociálního zabezpečení, Pražské správě sociálního zabezpečení nebo Městské správě sociálního zabezpečení Brno (dále též "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ") a na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

Případné ověření pravosti listinných dokumentů překládaných při osobním podání žádosti provádí bezplatně příslušná OSSZ/ PSSZ/ MSSZ.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vydání rozhodnutí stanoví zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci (dotčené osoby) nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Žadatel může být vyzván k předložení dokladů osvědčujících nárok.

Okruh těchto dokladů je značně široký a závisí na tom, jakou dávku (příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.) má jednorázová peněžní částka nahradit a z jakého právního titulu o ni žadatel žádá (např. jako účastník odboje, politický vězeň, vdova po osobě umístěné do vojenského tábora nucených prací, sirotek po osobě zemřelé při pokusu o překročení státních hranic atd.).

16. Elektronická služba, kterou lze využít

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 108/2009 Sb., o jednorázové peněžní částce nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení vlády č. 622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem v oblasti sociální, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

18. Jaké jsou související předpisy

Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 462/1919 Sb. z. a n., o propůjčování míst legionářům, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 255/1946 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých jiných účastnících národního boje za osvobození, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 87/1991 Sb., o mimosoudních rehabilitacích, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

Proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení o žádosti o poskytnutí jednorázové peněžní částky lze jako řádný opravný prostředek podat písemné námitky do 30 dnů ode dne jeho oznámení účastníku řízení.

Námitky musí obsahovat stejné náležitosti jako odvolání podané podle § 82 správního řádu, tj. především z nich má být patrno, kdo je činí, které věci se týkají a co se navrhuje; musí tedy obsahovat označení účastníka a správního orgánu, jemuž je určeno, a podpis osoby, která je činí. Dále musí obsahovat údaje o tom, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo. Není-li v námitkách uvedeno, v jakém rozsahu účastník rozhodnutí napadá, platí, že se domáhá zrušení celého rozhodnutí.

Podání námitek nemá odkladný účinek. Námitky lze uplatnit u České správy sociálního zabezpečení nebo u kterékoliv okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ/ PSSZ/ MSSZ). Podání námitek je řádným opravným prostředkem ve správním řízení a absolvování námitkového řízení je proto nezbytným předpokladem k případnému podání správní žaloby.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Sankce nejsou stanoveny.

21. Nejčastější dotazy

Pobírám příplatek k vdovskému důchodu a zvláštní příspěvek k vdovskému důchodu, oba z titulu manželovy účasti v národním boji za osvobození. Bude mi přiznána též jednorázová peněžní částka ve výši 72násobku těchto dávek?

Ne, nebude. Smyslem poskytnutí jednorázové peněžní částky je přiznat odškodnění osobě, které nárok na příplatek (zvláštní příspěvek) nevznikl, protože nepobírá důchod (stanovený druh důchodu) z českého důchodového pojištění. Vy však vdovský důchod pobíráte, takže tuto podmínku nesplňujete.

V letech 1986 - 1988 jsem byl nezákonně vězněn a následně rehabilitován, příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb. mi však nenáleží, protože pobírám pouze částečný invalidní důchod. Je mi 52 let. Vznikne mi k 1.7.2009 nárok na jednorázovou peněžní částku nahrazující tento příplatek?

Ne, nevznikne. Nepobíráte sice starobní ani plný invalidní důchod, jimiž je podmíněn nárok na příplatek k důchodu, takže tuto podmínku nároku na jednorázovou peněžní částku splňujete, věku 65 let však dosáhnete až v roce 2022.

Pobírám příplatek k vdovskému důchodu z titulu manželova nezákonného věznění. Sama jsem byla také nezákonně vězněna, nárok na příplatek mi však nevznikl, protože nepobírám starobní ani plný invalidní důchod. Kromě toho jsem držitelka osvědčení podle zákona č. 255/1946 Sb. o své účasti v odboji za II. světové války, ani nárok na tento příplatek mi však z důvodu nepobírání starobního nebo plného invalidního důchodu nevznikl. Vznikne mi nárok na jednorázovou peněžní částku?

Z titulu Vaší účasti v odboji Vám vznikne nárok na jednorázovou peněžní částku ve výši 72násobku příplatku k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., který by Vám náležel, kdybyste pobírala starobní nebo plný invalidní důchod.

Kromě toho Vám z důvodu Vašeho nezákonného věznění vznikne i nárok na jednorázovou peněžní částku nahrazující příplatek k důchodu podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb., ovšem pouze za předpokladu, že výše tohoto příplatku by byla vyšší než výše příplatku vypláceného k vdovskému důchodu. V takovém případě Vám vznikne nárok na jednorázovou peněžní částku ve výši 72násobku rozdílu obou příplatků.

22. Další informace

Můžete se obrátit na OSSZ/ PSSZ/ MSSZ.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

  • Odchod do starobního důchodu

  • Invalidita a žádost o invalidní důchod

  • Vdovský důchod

  • Vdovecký důchod

  • Příplatek k důchodu ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem

  • Příplatek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.

  • Zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb.

25. Za správnost návodu odpovídá útvar

Česká správa sociálního zabezpečení - oddělení komunikace

26. Kontaktní osoba

Nevyplněno

27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni

01.01.2017

28. Popis byl naposledy aktualizován

05.12.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace